KAAS is het mooiste product dat bestaat! | Kaashuis Tromp

Blog Post

KAAS is het mooiste product dat bestaat!

Zo. Die durft! Maar noem mij één levensmiddel met zoveel gezonde, lekkere en afwisselende smaken als Kaas… Geen toch?

Ongekend hoeveel variëteiten er wel niet bestaan.
Alleen in Frankrijk al telde het Franse kaasvakblad Profession Fromager meer dan 1600 kazen van koe-, geiten- en schapenmelk!

Zoveel soorten/zoveel smaken;
Om de juiste weg te vinden in de wonderlijke wereld van de kaas stellen wij, Kaashuis Tromp, steeds per seizoen wisselend, een keur van maar liefst 400 verschillende Hollandse en Buitenlandse kazen voor u samen.
Dagelijks, vers van het mes, te proeven in één van onze speciale kaaszaken.

Kaas
Wat is dat eigenlijk?
Simpel gesteld is kaas niets anders dan een geconserveerde vorm van melk. Melk is daarmee het belangrijkste ingrediënt van al die duizenden soorten kaas. Natuurlijk melk van de koe maar ook van geiten en schapen en …buffels! Die soorten herken je in onze winkels aan de icoontjes.

RKGSBW-iconen

Rauwmelkse kaas en kaas van gepasteuriseerde melk.
Alle kaas, want levensmiddel, moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Meer dan 90% van alle melk die voor de kaasbereiding wordt gebruikt is gepasteuriseerd. Wel zo veilig zult u denken…
Wel zo makkelijk denk ik alleen maar:
Pasteuriseren is de melk verhitten tot zo’n 63°C en voorkomt daarmee dat schadelijke bacteriën de kwaliteit van de kaas negatief kunnen beïnvloeden.
Jammer. Meer dan jammer…
Want hierdoor worden veel unieke kenmerken van die melk stomweg vernietigd. Kazen gemaakt van rauwe melk houden al die unieke kenmerken wel! Enne, de vaak meer dan strenge kwaliteitseisen gelden ook voor die kazen!! Koop dus, als het even kan, enkel kazen gemaakt van rauwe melk!

ALC-icoon

Nog eentje dan;
In onze overbezorgde maatschappij wordt zwangerschap tegenwoordig gezien als een ziekte.. “Neen hoor,” zeggen ze dan, “bij zwangerschap mogen geen rauwmelkse kazen gegeten worden!”
Welk een gotspe, kazen van rauwe melk zijn tenminste net zo veilig als kaas van gepasteuriseerde melk en in ieder geval nog veel lekkerder ook!

Tot kaas!

Roel Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!