Vleit Geiten- en Schapenkaas | Kaashuis Tromp

Blog Post

Vleit Geiten- en Schapenkaas

Ik voel me gevleid, zo zei het vlijtig liesje, tegen de niet onknappe ooi.

Vroeger werd een geit gezien als de koe van arme mensen. Het was in die jaren dat ook wij een geit hadden. Wat een lief beestje was dat!

En echt een vlijtig liesje. Mijn pa kon er alles aan kwijt. Mits ons vlijtig liesje maar veel melk gaf. Je kon het direct aan hem merken als hij weer eens zijn bokkepruik op had.

Afijn, later, veel later, toen pa zijn schaapjes op het droge had, konden wij hem wel vleien met zijn kennelijke liefde voor ons vlijtig liesje.

Geitenmelk, dames en heren, kent zoveel goede eigenschappen! Net als de melk van onze schapen trouwens. Wist u dat kaas gemaakt van schapen- en geitenmelk geschikt is voor mensen met een koemelk-allergie? Dat komt omdat de vet-verdeling maar ook de eiwit-verdeling belangrijk verschillen van die in koemelk. Goed nieuws voor mensen die allergisch zijn voor koemelk. Geitenkaas kan voor deze mensen een lekker alternatief zijn.

Schapenmelk heeft een hoger eiwit en vetgehalte, dus er is minder melk nodig per kilo. Schapen- maar ook geitenmelk bevat geen caroteen, deze wordt omgezet in de kleurloze vitamine A. Schapen- en geitenmelk zijn rijk aan vitamines A, B en C en bevat vier keer zoveel vitamine B dan koemelk.

En de smaak dan? Meer dan verrukkuluk dankzij goede kwaliteit van de melk en de kaasmaker! Veel geblaat maar weinig wol? Ik dacht het niet hoor: Hollandse geitenkaas hebben wij voor u van jong tot oude kaas! Met trots en veel vakkennis gemaakt door onze boer Klaver. 

En ja, ook dat is waar: ‘er gaan veel makke schapen in n hok.’ Wij hebben in heel Europa de geiten van de bokken gescheiden en brengen uit veel landen heerlijke authentieke geiten- en schapenkaasjes! Onze Geiten- en Schapenkaas van Hollandse Bodem herkent u zo! VLEIT omdat het natuurlijk lekker rijmt op geit maar vooral om u te overtuigen van al het goede van schapen- en geitenkaas

VLEIT-GEIT

Tot kaas!

Roel Tromp
Kaashuis Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!