Zoveel kazen, zoveel smaken! | Kaashuis Tromp

Blog Post

Zoveel kazen, zoveel smaken!

Ik heb het nog steeds… dat ik zomaar verrast wordt door de smaak van een kaas.

Het zal begin jaren 70 geweest zijn en deze dappere Dodo trok de wijde wereld in. Naar Frankrijk moest die! Want wat ze hier toen nog steeds ‘comestibles’ noemde kon je daar op iedere hoek te kust en te keur proeven! Bij wijze van spreken dan.. En oh oh wat werd hij verliefd! Ja, op z’n vriendinnetje, maar toch ook op de ‘Joi de Vivre’ van al die prachtige soorten kaas in vele hoedanigheden! Echt waar: de wereld ging voor mij open.

Hoe krijg je al die heerlijkheden naar Holland? Afijn: je bent jong en je wil wat. Nog zie ik het verschrikte gezicht van mijn lieve moedertje toen er werd aangebeld. ”Er staat een mannetje voor de deur, die ik niet eens versta, met een hele grote vrachtwagen!”

De 1e zending Echte Franse Kazen werd ter plekke gelost. Eigen Import!! En de rest is geschiedenis, die nu al dik 50 jaar doorgaat.

T’is heus waar: Kaas is kunst met een grote K!
Geweldig toch dat je de cultuur van al die landen terugvindt in al die verschillende kazen? Prima kaas hoor hier in Nederland, maar veel verder dan half harde kaas komen wij hier niet. Onze calvinistische inslag wellicht? Neen, dan Frankrijk! Was het niet president de Gaulle die riep: ”Hoe kun je nu een land besturen waar meer kazen zijn dan dagen in het jaar?” Ik heb ze allen lief! De vormelijke, ietwat stijve, Zwitserse Gruyere, de Gorgonzola, uit la Dolce Vita Italie, de bijna macho-achtige Manchego uit Spanje, de Poteaupre uit mijn 2e moederland Belgie, (net zo charmant als de Belgische vrouwen) of neem nu de Blue Stilton uit het droge-humor-land bij uitstek: Engeland.

Nou ja Tromp, zo kan ie wel weer..

De Kaaswijzer

Hoka-buka_01

Hoka-buka_03

Tot kaas!

Roel Tromp
Kaashuis Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!