Boerenkaas en kaasboeren | Kaashuis Tromp

Blog Post

Boerenkaas en kaasboeren

Het is maar wat je lezen wilt..

Zo op het 1e oog is de kop van dit stukkie krek gelijk… Maar, het verschil kan bijna niet groter zijn… Als we het hebben over de bereiding van boerenkaas dan bedoelen we daarmee vooral de vrouwen die dit geweldige product al generaties lang maken. Ja; met liefde en passie voor het vak, zijn zij het juist die van rauwe, ongepasteuriseerde melk een geweldig smaakvolle kaas weten te maken .

image1

boerinnenkaas zou dan ook een veel betere naam zijn en eer doen aan haar rol.. Maar ja dan kom je natuurlijk die kaasboeren tegen; handige jongens die het spel van loven en bieden maar al te goed weten te spelen. Enne.. als BOER laat je dat natuurlijk niet over aan je … vrouw!

kaas_1

Echte boerenkaas, een meer dan bijzondere kaas!
Op meer dan 300 boerderijen in Nederland wordt nog steeds echte Boerenkaas gemaakt!

Authentieke smaak
Voor ons maar zeker voor onze klanten is het belangrijkste van boerenkaas dat het lekker smaakt. De smaak van boerenkaas is wezenlijk anders dan die van fabriekskaas. Dat komt doordat boerenkaas gemaakt wordt van onbehandelde verse rauwe melk. Door het achterwege laten van een hittebehandeling blijven de van nature in rauwe melk aanwezige biologische stoffen, de enzymen, tijdens de rijping actief. Boerenkaas is daardoor pittiger en smakelijker dan fabriekskaas.
 Echte boerenkaas is door de onafhankelijke Slow Food beweging opgenomen in de ‘Ark van de Smaak’. De Slow Food beweging zet zich in voor lekker, puur en eerlijk eten volgens de gastronomische traditie. Alleen producten aan strenge eisen voldoen worden opgenomen in de ‘Ark van de Smaak’.

Kwaliteit
Net als alle andere voedingsmiddelen moet boerenkaas gemaakt worden op een manier waarbij de volksgezondheid beschermd wordt. Zo mogen er geen gevaarlijke bacteriën inzitten, worden er eisen gesteld aan de ruimte waar de boerenkaas gemaakt wordt, aan de apparatuur waarmee boerenkaas gemaakt wordt. Veel van deze eisen zijn in de Nederlandse wet of in Europese regelingen voorgeschreven. Boerenkaas is niet alleen een lekker maar ook veilig product. In boerenkaas zitten belangrijke voedingsstoffen zoals vet, eiwit, calcium en vitamines. 
De melkeiwitten in de kaas zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Calcium (kalk) is één van de belangrijkste mineralen in kaas. Het zorgt voor de opbouw en instandhouding van botten en gebit. Met 100 g kaas heb je als gemiddelde Nederlander al de dagelijkse hoeveelheid calcium binnen die je nodig hebt.

Boerenkaas. Smaak die staat voor;

 • Ambachtelijkheid
 • Traditie
 • Echtheid
 • Smaak
 • Genieten
 • Een goede boerenkaas is het waard om rustig van te genieten.


  De bereiding van echte boerenkaas
  Boerenkaas wordt in alle vroegte gemaakt. De verse melk wordt in de kaastobbe verwarmd tot 29 oC. De boerin voegt zuursel en stremsel toe, waardoor de eiwitdeeltjes in de melk gaan samenklonteren en ontstaat er een dikke yoghurtachtige massa.

  Na zo’n 30 tot 40 minuten wordt deze massa gesneden, hierbij scheiden de vaste (=wrongel) en vloeibare (=wei) delen zich. De wei wordt afgetapt en de wrongel wordt met warm water gespoeld om de rijping te bevorderen.

  Vervolgens wordt de wrongel handmatig in de kaasvaten gedaan, Deze kaasvaten worden dan onder een pers gezet om het overtollige vocht af te drijven. Na een pekelbad, om de korstvorming te bevorderen en vanzelfsprekend de smaak, worden de kazen op houten planken gelegd om te drogen.

  image3

  Dan pas begint het grote avontuur van de smaakontwikkeling. De kazen worden met grote regelmaat gepoetst en gekeerd. Pas na zo’n 2 maanden wordt dan bepaald hoe de smaak van de kaas zich ontwikkelt. Dit unieke natuurproduct kan immers nooit hetzelfde zijn;
  -de kwaliteit van de melk -het weer – de hand van de boerin en tal van andere factoren spelen een rol bij het uiteindelijke resultaat. Al onze boerenkazen worden dan ook regelmatig gecontroleerd en gekeurd van de allerjongste tot de kazen van wel 3 jaar oud! Niet zonder reden dus dat wij een groot assortiment Boerenkaas voor u hebben; Kom proeven en bepaal uw eigen smaak!!

  image4

  Tip 1:
  De CUM LAUDE verkiezing van de allerlekkerste BOERENKAAS heeft net plaatsgevonden!
  Kom gauw proeven bij ons.

  Tip 2:
  Boek een Boerderij-beleving!
  Kijk op de website Boerderijzuivel.nl en boek gratis een bezoek aan een heuse boerderij!

  Tot kaas!

  Roel Tromp
  Kaashuis Tromp

   

  Lees ook onze andere blogs!