De Verenigde Kazen van Europa | Kaashuis Tromp

Blog Post

De Verenigde Kazen van Europa

Mocht u twijfelen aan het nut van een Verenigd Europa:
Kom langs, wij laten het u graag proeven!

Al meer dan 50 jaar kennen wij geen grenzen als het gaat om het aanbod in Europese kazen en kaasjes. Onze inkopers zijn bij voortduring onderweg om vaak tot in de kleinste gehuchten al die bijzondere specialiteiten te ontdekken. En die reis begon tamelijk apart..
Het was ergens eind jaren ’60 toen ik tegen mijn vader, Ouwe Toon, zei: “Zeg eh Pa,
Wat jij hier in Nederland aan buitenlandse kaas koopt kunnen we veel beter zelf in Frankrijk doen!” “Neen jongen, das niets voor ons..” “Ja pep, Pa!”

Afijn, lang verhaal kort:
In zijn vrije tijd toog uw schrijver, in zijn Renault 4, naar Frankrijk. Of beter gezegd naar Les Halles in Parijs waar de hele wereld aan kaas en kaasjes voor hem open ging. Niet alleen prachtige specialiteiten uit heel Frankrijk maar uit heel Europa waren daar alle producenten vertegenwoordigd. Nog zie ik het meer dan verbaasde gezicht van mijn lieve moesje die, na 1 week, in haar veel te grote huis de voordeur opendeed en stammelde:
“Er staat hier een klein, dik rond mannetje met een hele grote vrachtwagen die ik niet eens versta maar mij duidelijk probeert te maken dat ie hier moet zijn..” En zo werd Eigen Import de basis van ons ongebreidelde grote assortiment buitenlandse kaas.

roel

Kan deze ook nog even?
Die vader van mij werd toch wel nieuwsgierig wat dat zoontje van hem iedere 14 dagen in dat grote Parijs deed: hij wou wel een keer mee. Neen, sterker nog, hij ging mee! T’is echt waar hoor: hij begreep er geen snars van! Dat je zover weg en in alle talen (neem van mij aan: vooral de taal van ‘handen-en-voeten’) al dat moois kon bestellen. Ja dat was echt genieten! Maar ja: er moest ook geslapen worden in Parijs. En dat heb ik geweten! Stel je voor: mijn vaste hotelletje in Parijs, jaren zestig, hij dik 50 en ik amper 20. Komen we toch in een kamertje terecht met zo’n badkuip-bed! U weet wel: zo’n bed met een hele diepe kuil erin! Geen schijn van kans om je eigen plekkie te bemachtigen!! En snurken dat die ouwe van mij deed. Kijk ze daar liggen: de Verenigde Bazen van Europa….

Maar daar gaat het niet om Tromp… Nou wel zeker dat het daarom gaat!! Kaas, in al zijn facetten, in al zijn verschijningen, in al zijn pracht,en geur en smaak, daar moet je bij zijn voor een heerlijke beleving.

De komende perioden nemen wij u mee naar al die kazen en kaasjes die een Verenigd Europa juist zo mooi, en vooral erg lekker, maken.

Tot kaas!

Roel Tromp
Kaashuis Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!