Kaas = gezond! | Kaashuis Tromp

Blog Post

Kaas = gezond!

“Ja, makkelijk praten Roeltje, maar… kaas is toch vooral vet?“
Lieve mevrouw/Beste mijnheer: Vet is smaak!

Net als zout. Zonder vet of zout kunt u niet!! En inderdaad, te vet of te zout is net als te veel dus ongezond. Een waarheid als een… koe! Ieder normaal denkend mens is toch zeker wel in staat om te bepalen wat wel goed/niet goed voor hem is? Grote aversie heb ik zelf tegen alles waar “Light” voor staat. Kennelijk een uitvinding van producenten die daarvoor niet van ophouden wisten…

Wij staan voor S.M.A.A.K.
Leef bewust! Eet K.A.A.S.!
Maar bovenal: Mensch, durf te leven!

Samenstelling en voedingswaarde
Gezonde voeding wordt steeds belangrijker. De consument wordt zich daar steeds meer bewust van. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe kaas is samengesteld. 1 kilo Jonge Goudse 48+ kaas bevat ongeveer 400 gram water, 300 gram vet, 250 gram eiwit, 40 gram zout, calcium en vitamine B, A en D. Ook bevat de kaas een kleine hoeveelheid kleurstof (annato of caroteen).

Vetgehalte
Dit dient altijd vermeld te staan op het product. Bij Hollandse kazen vers van het mes staat dit op het kaaskeurmerk. Bij verpakte Hollandse of buitenlandse kaassoorten op het etiket of op de verpakking. Voor het vetgehalte worden twee aanduidingen gebruikt: in procenten ( % ) of met het + teken. Het vetgehalte wordt altijd aangeduid in procenten van de DROGE stof! Dit betekent dat de hoeveelheid water in het product niet word meegeteld!

Bij het voorbeeld op de vorige pagina van de Jonge Goudse kaas berekenen we het vetgehalte als volgt: 1 kg Jonge kaas bestaat uit 400 gram water en dus uit 600 gram droge stof: 48% van 600 gram = 288 gram vet in 1 kg kaas (600:100) x 48 = 288. Dus:

1 kg Jonge Goudse Kaas bevat MINDER dan 30% vet!

Dit feitelijke vetgehalte neemt toe wanneer de kazen OUDER worden. Immers, hoe ouder de kaas hoe minder vocht (water) de kaas bevat. En hoe legt u dit dan uit? Kaas van het Huis 20+ Belegen heeft een feitelijk vetgehalte van maar 12%.

Calcium
Melk en kaas zijn de belangrijkste kalkleveranciers voor het menselijke lichaam. Kalk (calcium) is onmisbaar voor de opbouw van onze botten en voorkomt botontkalking op latere leeftijd.

Eiwitten en vitaminen
Ook dit zijn belangrijke voedingsstoffen! In verhouding tot andere levensmiddelen is kaas een belangrijke eiwitleverancier. 70 Gram kaas levert evenveel eiwit als 100 gram vlees. Kaas kan dus prima als vervanger van vlees optreden!

Leeftijd
Hollandse kaas heeft als enige kaassoort een officiële leeftijdsaanduiding:
Jong min. 1 maand
Jong Belegen ca. 2 maanden
Belegen ca. 4 maanden
Extra Belegen ca. 7 maanden
Oud ca. 10 maanden
Overjarig ca. 12 maanden

De leeftijd van de kaas bepaalt de smaak. Jonge kaas smaakt zacht en romig, hoe ouder de kaas hoe pittiger en droger de smaak.

Rijping
De kaas wordt bewaard in speciale ruimtes met vaste temperaturen en luchtvochtigheid tot het de gewenste leeftijd en smaak heeft. De kaas wordt regelmatig gekeerd en gepoetst om het product in goede conditie te houden en gelijkmatig te laten rijpen. Hoe ouder de kaas wordt, hoe meer vocht er verdwijnt uit de kaas (indrogen). Ook in de winkel droogt kaas in. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de kaas vocht verliest en inboet in kwaliteit!

Tot kaas!

Roel Tromp
Kaashuis Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!