Kaas met Kruiden | Kaashuis Tromp

Blog Post

Kaas met Kruiden

Eerlijk gezegd gaat dit niet over kaas met kruiden maar veel meer over Dr.P.J. Hollman. Zo schreef de beste man in 1877 ‘het Handboek voor den Kaasmaker’. Met goud bekroond door de Hollandsche Maatschappij van Landbouw!

image1

In dit bijna 200 pagina’s lange proza wordt uitgebreid stil gestaan bij o.a. ’Schadelijke gewassen’,‘Ongesteldheden der koe’, ‘Gebreken der melk’, ‘het maken van Nederlandsche kaas’ EN in het bijzonder; “het mengen met specerij en het voorslag om dat mengen met een werktuig te verrichten”.

Laat het nou juist die reden zijn dat wij er hier aandacht aan besteden!
Let wel he;

Kaas is niets meer en minder dan het conserveren van melk!

En zo gemakkelijk als hier staat is, en was(!) het echt niet; Alleen al over het “mengen met specerij” schreef in 1877 die Pollman al bladzijden vol!

image2

Gelukkig maar dat het nu een stuk eenvoudiger gaat mits er wel aan tal van voorwaarden is voldaan!
Met veel inzet, liefde en passie voor het vak van kaasmaken komen we nu tal van Hollandse Kaas Specialiteiten tegen die allen dat ene kenmerk hebben; Kaas; ZO conserveer je melk…
Inmiddels kennen wij tal van kleine en grotere producenten die ‘het mengen met specerij’ tot een ware specialiteit hebben gemaakt! En ja ook hier hebben we te maken met veel verschil;
Zo zijn er ‘stekelige’ boeren; ze hebben een hekel aan brandnetel en doen het daarom maar in hun kaas..Romantische boeren die hun kaas voorzien van rozenblaadjes omdat zij weten dat het leven etc.etc. gaat. Zelfs zijn er al kaasmakers die U en ons proberen te lijmen; hun kaas wordt meer dan kunstig voorzien en gecoat met.. honing!

Kende wij vroeger enkel als toevoeging aan onze Hollandsche kaas komijn en kruidnagel ‘now-a-days’ komen we kazen tegen met; of peper, of mosterd, of sambal, of olijf-knoflook-zontomaat, of pesto, of truffel, of fenegriek, of rucola, of ui, of …. Zoals u ziet; het leven van uw kaasboer is er niet eenvoudiger op geworden. Maar wel voor U! Prachtig toch al die variëteiten die de boterham en het blokje kaas alleen maar lekkerder maken! Natuurlijk vindt u ze ook bij ons in de winkel! MITS ze maar wel voldoen aan onze norm in kwaliteit en smaak!

Enne bedankt voor uw inzet Dr.P.J.Pollman!

Tot kaas!

Roel Tromp
Kaashuis Tromp

 

Lees ook onze andere blogs!